
Närsorterat 2025
Senaste gången insamlingssystemet för avfall ändrades i Borgholms kommun var 1998. Då infördes maskinell tömning med sopkärl och vägning. Nu, 27 år senare är det dags igen.
Nytt insamlingssystem för avfall
Från och med november 2025 kommer alla villa- och fritidshushåll i Borgholms kommun att få hämtning av förpackningar i anslutning till sin fastighet. Förpackningar av papper, plast, glas, metall samt tidningar kommer att hämtas på samma sätt som rest- och matavfall. Det nya insamlingssystemet benämns Närsorterat och gör det lättare för dig att återvinna och minska mängden förpackningar i restavfallet.
Trots att många redan idag sorterar sitt avfall, består en tredjedel av restavfallet fortfarande av förpackningar som hade kunnat återvinnas. För att öka återvinningen och minska andelen som går till förbränning, införs nu en närsorterad insamling. I samband med övergången tar vi över avfallsinsamlingen med tillhörande kundservice i egen regi.
Hur kommer det att fungera?
Närsorterat kommer att införas hos alla villa- och fritidshushåll i Borgholms kommun och innebär att alla sopkärl kommer att ersättas med tre flerfackskärl. För matavfall kommer den gröna påsen att ersättas med papperspåse. Vi kommer även att lämna förslag på att ändra dagens vikttaxa till en volymbaserad taxa, alltså att priset är utifrån kärlstorlek och antalet hämtningstillfällen i stället för viktavgift.
I Borgholms kommun innebär Närsorterat att:
- Tre sopkärl placeras i anslutning till din fastighet: två sopkärl med två fack och ett sopkärl med fyra fack.
- Sopkärlen används för att sortera mat- och restavfall, tidningar, förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas.
- Det kommer också finnas en mindre behållare för batterier, småelektronik och ljuskällor.
- Standardhämtning kommer att ske varannan respektive var åttonde vecka.
Bytet till de nya sopkärlen kommer att ske områdesvis. När det blir dags kommer du som fastighetsägare behöva se till att ditt nuvarande sopkärl står synligt och tillgängligt så att vi kan ta med oss det tillbaka. Vi kommer att gå ut med mer information om när bytet sker och hur det kommer att gå till när det närmar sig. Vi kommer också att erbjuda lösningar där grannar kan gå samman för att dela på sopkärl. Läs mer om gemensam avfallslösning.
Det kommer fortfarande att finnas möjlighet att lämna stora förpackningar på återvinningscentraler eller återvinningsstationer, även om antalet stationer kan komma att minska framöver.
Hur kommer sopkärlen att se ut?
Det kommer att bli tre 240-literskärl. Första sopkärlet har två fack för sortering av mat- och restavfall. Även det andra sopkärlet kommer att ha två fack, för sortering av plast- och pappersförpackningar. Det tredje sopkärlet kommer att ha fyra fack, dessa är för färgat och ofärgat glas, metallförpackningar samt tidningar. Det kommer också finnas en mindre behållare, en elektronikbox, för batterier, småelektronik och ljuskällor. När du behöver tömning av ditt elavfall så hänger du elektronikboxen på någon av sopkärlens framsida. Boxen förvarar du inomhus, för att säkerställa att inte farliga ämnen åker ut i naturen genom kondens eller vatten som kan läcka in.
- Sopkärl 1: Restavfall och matavfall
- Sopkärl 2: Pappersförpackningar och plastförpackningar
- Sopkärl 3: Förpackningar av metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar
- Elektronikbox (fästs på något av kärlen): Batterier, småelektronik och ljuskällor
Sopkärlen är 580 x 730 x 1055 mm (bredd x djup x höjd). Ställer du alla kärl i bredd så upptar de cirka 1,8 meter. Elektronikboxen är cirka 450 x 200 x 200 mm (bredd x djup x höjd). Boxen förvaras inomhus och fästs på något av kärlen inför hämtning. Standardstorleken på sopkärlen är 240 liter.
Hur kommer sophämtningen att fungera?
Hämtning av mat- och restavfall samt papper- och plastförpackningar sker varannan vecka. Hämtning av förpackningar i metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar sker var åttonde vecka. För den som inte behöver så frekvent hämtning av förpackningar finns alternativet att få tömning var fjärde eller var sextonde vecka.
Sophämtningen kan, precis som tidigare, ske året runt eller under sommarhalvåret. Som kund kan du få en påminnelse inför din sophämtning via vår kundapp.
Kommer det att bli någon extra kostnad?
Kostnaden för hushållen beräknas bli ungefär densamma som idag för mat- och restavfall, men följer kostnadsutvecklingen som sker i samhället. Regeringens målsättning är att själva införandet av Närsorterat ska vara kostnadsfritt för hushållen. I Sverige finns ett producentansvar som innebär att de som tillverkar, importerar eller säljer produkter har ett ansvar för att förpackningarna samlas in och återvinns. Kommunen får därför ersättning av producenterna för att sköta denna insamling. Du som kund behöver alltså inte betala för insamlingen av förpackningar, utan betalar för insamlingen av ditt mat- och restavfall.
Varför införs förändringen?
Regeringen har beslutat att kommunerna ska ta över ansvaret för insamling av förpackningar. Förpackningarna ska senast 2027 hämtas direkt från hushållens fastigheter. Detta görs för att möta EU-krav på ökad materialåtervinning fram till år 2030. Införandet av att sortera direkt i sitt sopkärl är alltså en förändring som kommer ske eller redan har skett i alla landets kommuner. Det blir enklare att sortera och återvinna, då man slipper åka till återvinningsstationer – en fördel både för de boende och för miljön.
Vi fortsätter framåt i egen regi
I samband med införandet av Närsorterat löper avtalet ut med vår nuvarande entreprenör för avfallsinsamlingen. I stället för att göra en ny upphandling har vi valt att själva ta över insamlingen med tillhörande kundservice. Insamling i egen regi kommer att kombineras med mindre entreprenaduppdrag för specialtjänster och de extra tillkommande volymer som uppstår sommartid.
Detta är ett historiskt beslut och vi ser flera fördelar med att sköta avfallsinsamlingen i egen regi. Det ger oss möjlighet att vara flexibla och kunna möta de förändringar och utmaningar som uppstår till följd av nya lagkrav eller förändrade kundbehov. Det innebär också en förenkling för dig som kund då det endast blir en kontaktväg in för alla våra tjänster. I kommuner där Närsorterat har införts ser man både högre kundnöjdhet och högre grad av utsortering.
Vi vill vara med och påverka och driva utvecklingen framåt – för ett mer hållbart Öland!
Vanliga frågor och svar
-
Hur stora är sopkärlen och hur många kommer det att vara?
Kärlen har en volym på 240 liter och alla kärl är 580 x 730 x 1055 mm (bredd x djup x höjd). Alla kommer att få tre kärl. När alla tre kärl står i bredd kan man räkna med cirka 1,8 meter.
-
Blir det dyrare?
Kostnaden för hushållen beräknas bli ungefär densamma som idag för mat- och restavfall, men följer kostnadsutvecklingen som sker i samhället. Regeringens målsättning är att själva införandet av Närsorterat ska vara kostnadsfritt för hushållen. I Sverige finns ett producentansvar som innebär att de som tillverkar, importerar eller säljer produkter har ett ansvar för att förpackningarna samlas in och återvinns. Kommunen får ersättning av producenterna för att sköta denna insamling.
-
Behöver man skölja ur förpackningarna innan?
Förpackningarna behöver inte vara helt rena för att kunna återvinnas. För att undvika kladdiga kärl eller dålig lukt under sommartid kan man skrapa av alla matrester och lägga i matavfallspåsen. Torka ur förpackningar med hushållspapper eller skölj med kallt vatten/överblivet diskvatten.
-
Får jag fortfarande lämna mina förpackningar till en återvinningsstation?
Ja, du kan fortfarande lämna dina förpackningar till en återvinningscentral eller en återvinningsstation, även om du har fått dina förpackningskärl. Däremot kommer några återvinningsstationer att fasas bort i takt med att Närsorterat införs. Några stationer kommer att finnas kvar för stora förpackningar eller större mängd som inte får plats i sopkärlen.
-
Hur ska jag hålla koll på när det är sophämtning?
Med Borgholm Energis kundapp kan du som kund få en påminnelse dagen innan det är dags för tömning. Du kan även gå in på vår hemsida Tömningsdag – Borgholm Energi och skriva in din adress för att få information om när respektive sopkärl ska tömmas. Här kan du också ladda ner tömnings-schemat för det närmaste året.
-
Jag har knappt några förpackningar, behöver jag ha dessa sopkärl ändå?
Ja, alla kommuner i Sverige har fått i uppdrag av regeringen att hämta förpackningar på samma sätt som vi idag hämtar rest- och matavfall. För de kunder som inte behöver tömning av förpackningar så ofta kommer var fjärde och var sextonde vecka vara ett möjligt val.
-
Kommer den gröna matavfallspåsen bytas ut?
Ja, matavfallet kommer att slängas i papperspåsar. Bytet sker när du får dina nya sopkärl.
-
Kommer jag kunna byta kärlstorlek?
Alla kommer till en början att få 240-literskärl. Om det sedan visar sig att man behöver ett större kärl så har du möjlighet att kontakta kundservice för att få hjälp med ett kärlbyte.
-
Försvinner vikttaxan?
I och med införandet av ett nytt insamlingssystem så behöver avfallstaxan göras om. Borgholm Energi kommer att lämna förslag på att ändra dagens vikttaxa till en volymbaserad taxa, alltså att priset är utifrån kärlstorlek och antalet hämtningstillfällen i stället för viktavgift.
-
Hur ska jag få plats med alla sopkärl?
Vi har förståelse för att det blir en omställning och att de nya kärlen tar större plats än det nuvarande. Som fastighetsägare är det ditt ansvar att hitta en plats att ställa sopkärlen mellan tömningarna. Planen är att tömma de olika sopkärlen på olika dagar, vilket innebär att alla sopkärl inte måste stå utställda samtidigt. Hämtplatsen kommer utgå från befintlig plats för ditt nuvarande sopkärl eller den vi kommer överens om. Du kan även gå ihop med dina grannar och ha en gemensam avfallslösning.
-
Jag har en kompost hemma, måste jag ändå sortera matavfallet i sopkärlet?
Om du har en kompost som är anmäld till Borgholms kommuns miljöenhet behöver du inte sortera ut matavfall i sopkärlet. Eftersom matavfallet är i samma sopkärl som restavfallet kan du dock inte minska antalet sopkärl.
-
När kommer förändringen att ske?
Under hösten 2025 påbörjas utsättningen av de nya sopkärlen. Det kommer att ske under en övergångsperiod och kärlen byts ut succesivt. Tänk på att inte låsa in ditt sopkärl om du har fritidshus och lämnar för vintern, vi måste kunna hämta hem det när vi ställer ut de nya. Mer information om när och hur bytet sker kommer framöver. Lämna din e-postadress via Mina sidor så kontaktar vi dig när det är dags.
-
Vad gör jag med mina gröna påsar?
När du väl har fått papperspåsar, använd inte de gröna påsarna varken för matavfall eller annat avfall. Försök därför att inte samla på dig för många gröna påsar nära inpå bytet.
-
Vad kommer jag kunna slänga i de nya kärlen?
Restavfall, matavfall, förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar, batterier, småelektronik och ljuskällor. Förpackningarna ska läggas lösa i sopkärlen, alltså inte i en påse.
-
Varför får vi inte två sopkärl? Det har vi i vår hemkommun.
Utifrån analyser av fastighetsägares behov, kostnadseffektivitet och erfarenheter från andra kommuner har vi bestämt att ha tre sopkärl. Det är anpassat utifrån förutsättningarna i Borgholms kommun.
-
Vi har sommarabonnemang, rör detta oss också?
Ja, alla hushåll i Borgholms kommun kommer att få flerfackskärl.
-
Hur gör jag för att gå ihop med mina grannar och dela sopkärl?
Information om hur du går till väga finns här: Gemensam avfallslösning – Borgholm Energi
-
Jag vill bygga något för att gömma undan sopkärlen, måste jag betala det själv?
Ja, om man vill bygga en kärlhage eller annan förvaring till sina sopkärl bekostas det av fastighetsägaren. Att tänka på är också att det kan krävas bygglov av kommunen.
-
Måste man ha tre sopkärl?
Ja, det nya avfallssystemet införs hos alla hushåll i kommunen och det kommer inte vara möjligt att tacka nej till att få tre nya sopkärl. Anledningen till införandet är, förutom lagändringar och politiska beslut, för att det ska bli enklare att sortera så att inte material som kan återvinnas slängs i soppåsen.