toalettbild, modernt badrum

Tänk på vad du spolar ner

Visste du att det varje år kastas stora mängder skräp i toaletten? Skräp som orsakar stopp i ledningar, problem i reningsverken och som slutligen riskerar att hamna i havet.

Toaletten är ingen papperskorg

Toaletten är till för sådant som passerat kroppen samt toalettpapper. Att spola ner något annat än det kallar vi för att fulspola. Bland de vanligaste sakerna som fulspolas finns bomullstussar, tamponger, våtservetter och tops.

Allt som spolas ner i avloppet hamnar i ett av våra reningsverk där det behandlas och renas. Du kan själv påverka kvaliteten på avloppsvattnet genom att inte spola ner något annat än det som passerat genom kroppen samt toalettpapper i avloppet. Toaletten är alltså till för kiss, bajs och toalettpapper. När fel saker spolas ned i toaletten stör det reningsprocessen. Det finns även många miljöfarliga ämnen som inte kan brytas ner i reningsverket, utan som följer med ut i havet.

Toaletten är ingen papperskorg utan kasta bindor, trosskydd, bomullstops, våtservetter, hushållspapper, tvättlappar, tandtråd, kondomer och annat skräp i en separat skräphink. Överblivna läkemedel ska lämnas till apoteket och allt som är farligt avfall ska lämnas till återvinningscentral. Använd gärna miljömärkta produkter.

Öppna menyn