Ölands goda dricksvatten
Att vrida på kranen och fylla glaset med rent och gott vatten ses kanske som en självklarhet, men det ligger en hel del arbete bakom.
Borgholm Energi levererar ett livsmedelsgodkänt dricksvatten i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter vilket innebär att du kan lita på vårt kranvatten. Vi säkerställer kvalitén med genomtänkta arbetsrutiner, olika kontroller samt provtagningar flera gånger i månaden.
På Öland kommer det kommunala dricksvattnet från vattentäkter och sjöar, men även från havet – det kommer alltså från den öländska naturen. Vi använder det, renar det och lämnar sedan tillbaka det. Vi har tillgång till dricksvatten dygnet runt, direkt från kranen och det är gott, friskt, lokalproducerat och kostar bara några öre per liter.
Våra vattentäkter
I Borgholms kommun finns ett antal grundvattentäkter där vatten som finns under markytan, så kallat råvatten, samlas in. Med utgångspunkt från råvattnets kvalitet renas och behandlas vattnet i våra vattenverk för att klara de krav som livsmedelsverket ställer på godkänt dricksvatten.
För att kunna säkerställa tillgången på dricksvatten året runt i Borgholms kommun behöver några av våra grundvattentäkter fyllas på genom infiltration av ytvatten. Ytvatten är vatten som finns naturligt på jordens yta i form av exempelvis kanaler, åar, sjöar och våtmarker. Genom att ytvatten långsamt filtreras genom marklagren i våra grundvattentäkter träffar det till slut grundvattennivån och blir en del av grundvattnet.
Under delar av vinterhalvåret genomförs infiltration av ytvatten vilket kan göra att det sker en höjning av grundvattennivån i närliggande område. Vid kraftig nederbörd och snösmältning, tillsammans med infiltrationen, hinner marken inte alltid att ta upp allt vatten. Vid de tillfällena kan marken runt infiltrationen bli blöt en period tills vattnet hunnit filtrera ner i marken.
Aktuellt i våra vattentäkter
Våra vattentäkter hade en förväntad minskning, eller avsänkning, av vattennivåerna i juni. I samband med nederbörden som var i juli samt minskade vattenuttag gav det fortsatt goda förutsättningar för resten av sommaren. Trots de höga besöksantalen i sommar var vattenuttaget i juli 2024 mindre jämfört med de senaste fem åren. Vi är väldigt tacksamma för att ni har varit med och bidragit till att spara vårt vatten, alla tider på året.
Under augusti fortsatte nivåerna i våra täkter att minska enligt förväntad prognos och låg på en normal, eller något över normal nivå. I slutet av september lider växtsäsongen mot sitt slut och inte sällan har vi de lägsta flödena och nivåerna under året i södra Sverige, men det är också nu det normalt vänder. Den 1 oktober firar SMHI hydrologiskt nyår. Det innebär att infiltrationsperioden börjar, då regn återigen sipprar ner i marken och fyller på grundvattenmagasinen som minskat under sommaren. Grundvattennivån är god i alla våra täkter och det ser bra ut inför den resterande delen av året och början på 2025.
Under 2024 har vi etablerat en ny pumpstation vid kanalen Strömmen nedanför Sättra, för att stärka ytvattentillgången för infiltrationsvatten. Vi är även i full gång med arbetet att restaurera Vedborm träsk. Våtmarkerna i träsken kommer att ha en stor betydelse för att förbättra vattenkvaliteten i Hornsjön samt öka den biologisk mångfalden.
Ett omfattande provtagningsprogram
Vi använder ett ackrediterade laboratorium som analyserar vattenprover och varje år tar Borgholm Energi cirka 260 schemalagda vattenprover i hela produktionskedjan från vattenkälla till kund för att säkerställa kvaliteten. Prover tas på:
– Råvatten, alltså det vatten som pumpas in i vattenverken
– Vatten från de olika reningsstegen i vattenverket
– Utgående dricksvatten
– Kranvatten hos konsumenten
Laboratoriet kontrollerar bland annat om det förekommer tungmetaller, organiska miljögifter och olika hälsofarliga mikroorganismer i vattnet. Totalt analyseras ett par hundra olika ämnen och ett antal mikrobiologiska analyser genomförs. Analyserna visar att vårt dricksvatten genomgående håller en mycket hög kvalitet.
Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel och föreskrifterna ställer höga krav på bland annat hur dricksvattnet ska beredas och kvalitetssäkras.
Ny lagstiftning som berör dricksvatten
1 januari 2023 infördes ny svensk lagstiftning på dricksvattenområdet där livsmedelsverket inför nya gränsvärden för fyra PFAS-ämnen i dricksvatten. Det sätts ett så strängt gränsvärde som det är möjligt att göra och det sänks från 90 nanogram per liter (ng/l) till 4 ng/l.
Även om den nya lagstiftningen träder i kraft 2023 finns ett tidsfönster fram till 1 januari 2026 innan de nya gränsvärdena börjar gälla.
I och med den nya lagstiftningen har vi valt att agera omgående och har redan utökat provtagningsschemat. Vi vill helt enkelt ha god framförhållning tills det att de nya reglerna ska tillämpas.
Provsvaren enligt de nya föreskrifterna visar godkända värden på dricksvattnet vid samtliga av Borgholm Energis vattenverk.