Det saknas en beskrivning av den här bilden, berätta gärna det för oss genom att skicka ett mail med länken till den här sidan till

En dag på Kalleguta ÅVC

Från Laxebyvägen går en rak väg över alvarsmarken. Efter att ha kört en kilometer genom de öppna, vackra vyerna som pryds av vindkraftverk kommer du fram till Kalleguta återvinningscentral. Det som genom historien lite slarvigt kallats för ”tippen” är egentligen en fantastisk plats som tar hand om jordens resurser, återvinner det som går och tar hand om resten på ett för miljön säkert sätt. Kalleguta är en av Sveriges 583 återvinningscentraler och har sedan december 2021 fraktionen återbruk där du som privatperson kan lämna saker som någon annan kan ha nytta och glädje av.

Oavsett väder och vind finns personalen på Kalleguta tillgänglig för att ta emot besökarna och guida dem rätt genom området. Varje år tar personalen emot cirka 30 000 besök och det är under sommarmånaderna som besöksantalet är som störst.

Vad jobbar ni med här på återvinningscentralen?

En del av arbetsdagen kan många gånger börja innan grindarna ens öppnas. Det är då personalen passar på att flytta containrar och ser till att det finns plats att lämna nytt avfall, de städar, snöröjer vid behov och beställer hämtning av olika material. De förbereder helt enkelt för att besökarna ska få en så bra upplevelse som möjligt.

”Vår stora arbetsuppgift är att se till att avfallet kommer på rätt plats så att det kan tas om hand och bearbetas för miljöns bästa. Vi visar och förklarar för våra besökare hur de ska gå tillväga.”

Hur ser en typisk arbetsdag ut för personalen på Kalleguta?

En vanlig dag på återvinningscentralen beskrivs som en dag med många möten med olika människor.

”Man vet aldrig riktigt hur dagen kommer att bli när man vaknar på morgonen och det är spännande! Det blir många nya möten på en dag och det är sällan tråkigt på jobbet.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

Vid frågan om vad som är det roligaste med att arbeta på återvinningscentralen kommer svaret snabbt.

”Det roligaste är helt klart alla trevliga besökare vi har här och att vi får arbeta utomhus är härligt – oftast”.

Sista frågan – har ni sett allt avfall som finns att se eller kan ni fortfarande överraskas av något unikt?

Kollegorna tittar på varandra med en talande blick och skrattar till lite.

”Haha, åh jo. Vi kan överraskas, alla gånger. Det slutar vi nog aldrig med.”

Öppna menyn