Det saknas en beskrivning av den här bilden, berätta gärna det för oss genom att skicka ett mail med länken till den här sidan till

Manuell frånkoppling av förbrukning

I vinter finns det en viss risk att efterfrågan på el blir större än tillgången i delar av Sverige under vissa delar av dygnet, så kallad effektbrist.

Blir situationen allvarlig kan det bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal under ett par timmar för att förhindra ett större avbrott. Det heter manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK) och beordras av Svenska Kraftnät. Det är en nödåtgärd som funnits länge, men inte använts någon gång.

Manuell förbrukningsfrånkoppling innebär att elledningar som går till lägre prioriterade elanvändare (bostadsområden till exempel) kopplas från och syftet är att spara elektrisk effekt under några kritiska timmar. För dig som elanvändare är det ungefär som ett vanligt strömavbrott.

Runt klockan 8-11 på morgonen och 17-19 på kvällen används mest el. Det är då svenska folket vaknar och industrin sätter igång samt när alla kommer hem från jobbet och ska laga middag. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning.

Vi behöver alla, oavsett elhandelsavtal, hjälpas åt för att minska och jämna ut vår elförbrukning. Då undviker vi överbelastning på elnätet och minskar risken för frånkoppling av el.

Du hittar mer information på:

Svenska kraftnät – Så här funkar frånkoppling om elen inte räcker till

Energimyndigheten –  Varje kilowattimme (kWh) räknas

 

 

Öppna menyn