julbordsmat

Så sorterar du julen

När julen är överstökad finns ofta mycket rester, både av mat men även drivor av julklappspapper, kartonger och förpackningar. Mycket går att återanvända eller i alla fall återvinnas. Här är tipsen för dig som vill återvinna julens rester på ett bra sätt.

Julmaten

Skinka, köttbullar, rödkål och sill. Det bästa är såklart att bara laga så mycket som går åt på julbordet, men det blir ofta mat över. Det går att använda mycket rester i maträtterna dagarna efter för den som är lite kreativ i köket, men ibland blir det ändå rester över. Det ska då sorteras som matavfall och läggas i den gröna påsen som kastas i det vanliga sopkärlet. Glöm inte dubbelknuten.

Julklappspapper och kartonger

Julklappspapper och kartonger och lådor av wellpapp ska sorteras som pappersförpackningar och lämnas på din återvinningsstation. Om du återanvänt tidningspapper för att slå in dina julklappar så ska de sorteras som tidningar. Ett annat tips för att minska användningen av presentpapper är att slå in dina paket med pappersbärkassar. Vackert, gratis och bra för miljön!

Presentsnören och glitter från granen

Detta är inga förpackningar och ska därmed kastas i den vanliga påsen för restavfallet som sedan försluts med dubbelknut och lägga i det vanliga sopkärlet.

Ljusstumpar och värmeljushållare

Den lilla stumpen som blir kvar av ditt levande ljus som brunnit ner ska läggas i påsen för restavfall. Eller varför inte spara stumparna för att smälta ner och stöpa nya ljus?

Värmeljusens metallkopp klassas inte som förpackning och ska därför inte återvinnas som sådan på din återvinningsstation, dock vill vi gärna att metallen återvinns. Lämna istället metallkoppen som metallskrot till din återvinningscentral (detta gäller även för marschaller). Tänk då på att lossa den lilla vekhållaren i mitten innan du slänger både den och koppen i containern för metall. Varför? Jo, vekhållaren är gjord av stål (järn) medan koppen är av aluminium. I sorteringsanläggningen för metallskrot separeras stål från aluminium med en magnet. Om vekhållaren sitter fast i koppen så följer koppen med och aluminiumet brinner då upp i stålbadet.

Trasiga ljusslingor och ljusstakar

Allt avfall som har sladd eller batteri ska räknas som elavfall och lämnas till din återvinningscentral. Även alla typer av ljuskällor (glödlampor, lysrör och LED) räknas som elavfall och ska lämnas till din ÅVC. Lampor innehåller miljöfarligt avfall som till exempel bly och kvicksilver och ska tas om hand så att inga gifter sprids och så att metallerna kan återvinnas.

Julgranen

Har du trädgård kan du klippa av grenarna och bädda ner i dina rabatter för att skydda känsliga växter om det blir en sträng vinter. Det går också bra att lämna som trädgårdsavfall till din återvinningscentral.

Julgranen av plast

Lämnas som metallskrot till din återvinningscentral.

 

 

Öppna menyn