par som sitter i soffan med kaffemugg, tv i oskärpa

Fjärrvärme

Värm upp ditt hem eller fastighet med energi som redan finns. Varför producera ny energi när vi kan ta tillvara på befintlig energi som annars skulle gå till spillo?

Med fjärrvärme får du ett miljövänligt alternativ för din uppvärmning som innebär låga utsläpp. Har du valt fjärrvärme har du valt en uppvärmningsform som produceras lokalt av flis från Öland och Småland och som dessutom är bra för din inomhusmiljö. Den luktar inte, bullrar inte och ger behaglig, jämn och pålitlig värme. Det är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och därmed väl beprövad vilket ger mycket hög driftsäkerhet.

Hur funkar det?

Istället för att var och en har sin egen uppvärmningskälla, använder vi en stor gemensam källa. Vi skickar ut hett vatten i fjärrvärmenätet, som snabbt värmer upp element och kranvatten hos alla som är anslutna. Mer resurseffektivt än så blir det inte.

Det finns fjärrvärmeverk i Löttorp och Borgholm och vi kan erbjuda fjärrvärme till fastighetsägare i dessa områden. Vi ansvarar för underhåll och drift av anläggningarna och kulvertsystemen. Allt du behöver för att ta emot värmen är en fjärrvärmecentral. Fjärrvärmecentralen har en förväntad livslängd på 20-30 år och kräver minimalt med underhåll. Centralen i ditt hus är knutpunkten mellan fjärrvärmenätet och värmesystemet.

Fjärrvärme kan kompletteras med annan värmekälla i bostaden som tex. luftvärmepump, kakelugn eller braskamin.

Fjärrvärmens fördelar

  • Ren, resurseffektiv och miljövänlig uppvärmning.
  • Enkelt, bekvämt och prisvärt.
  • Driftsäkert och tyst.
  • Jämn och behaglig inomhustemperatur med obegränsad tillgång till värme och varmvatten.
  • Bekymmersfritt med minimalt underhåll.
  • Tar tillvara på energi som annars skulle gå till spillo.

Historiskt om fjärrvärme

Fjärrvärmeanläggningar började byggas för att förbättra luften i våra städer. Idén var enkel – genom att använda billiga och lokalt tillgängliga energiresurser kunde värmebehovet tillgodoses på ett effektivt och miljövänligt sätt. Istället för att varje hus hade varsin panna förflyttades förbränningen till ett enda ställe. Efter det förbättrades luftkvaliteten snabbt.

I Borgholm byggdes de första fjärrvärmeledningarna från Ekbacka till stadshuset 1993. Då anslöts även Slottsskolan och Viktoriaskolan. År 2000 började de första villorna att kopplas in.

Överblivet material används som biobränsle till fjärrvärme

Fjärr- och kraftvärme görs av material som blivit över från trä-, papper- och skogsindustrin och som annars skulle gå till spillo. Se filmen om hur fjärrvärmen blir till.

Öppna menyn