Vad kan du lämna på ÅVS?

Ett lock från en syltburk blir en mutter, det använda mjölkpaketet kan bli en skokartong och din tandkrämstub kan användas i en resväska. Genom att återanvända dina förpackningar hjälper du till att spara stora mängder energi. Du ser också till att naturens råvaror inte faller ur kretsloppet.

Förpackningar kan vara tillverkade av olika material såsom papper, plast, metall och glas, och varje material kräver olika behandling för återvinning. Det dem har gemensamt är att alla förpackningar ska lämnas till återvinning. Att sortera ut förpackningar är en viktig miljöåtgärd som bidrar till en minskad mängd förpackningar i restavfallet.

Materialen kan sedan återvinnas på ett effektivt sätt och kan användas till att skapa nya förpackningar och produkter. På så sätt kan vi bidra till att minska utsläpp av växthusgaser men också främja ett cirkulärt samhälle där material återanvänds och resurser utnyttjas på ett hållbart sätt.

Sorterat, hållbart och klimatsmart!

Tack vare dig som återvinnare gör du miljön och dig själv en stor tjänst – varje gång du återvinner. Så se till att ge dina förpackningar en andra chans!

Behöver du hjälp med hur du ska sortera ditt avfall kan du använda vår Sorteringsguide.

SymbolFraktionExempel
PappersförpackningPappersförpackningarPasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, pappersbärkassar, omslagspapper med mera.
PlastförpackningPlastförpackningarPlastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket med mera
MetallförpackningMetallförpackningKonservburkar, aluminiumformar, metalltuber, kapsyler med mera.
Ofärgad glasförpackningOfärgade glasförpackningarKryddburkar, sylt- och marmeladburkar och glasflaskor.
Färgad glasförpackningFärgade glasförpackningarKryddburkar, sylt- och marmeladburkar och glasflaskor.
TidningTidningarDags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, ritpapper och pocketböcker sorteras som tidningar och returpapper.
BatteriBatterierLösa batterier.

Öppna menyn