Var rädd om vårt vatten

Vi är vana vid att det finns där – i kranen, duschen och i trädgårdsslangen. Men vatten är ingen självklarhet. Vi kan alla hjälpas åt att hushålla med dropparna av det livsviktiga livsmedlet. Ser du dagligen fram emot en varm och lång dusch? Glömmer du ibland att stänga av vattenkranen när du borstar tänderna? Eller spolar du tills du får riktigt kallt vatten i glaset? Många små åtgärder kan bidra till att vattnet inte slösas i onödan. Tänk på att det är viktigt att behålla de goda vattenvanorna året om för en mer hållbar vattenkonsumtion.

8 smarta spara-vatten-tips!

#1 Duscha

En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/min. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll.

#2 Tandborstning

Många borstar tänderna och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 30 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 60 liter. Skulle alla kommuninvånare göra detta skulle vi spara cirka 780 000 liter vatten varje dygn!

#3 Läckor

Om toaletten står och rinner kan över 1 000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar 5 fulla badkar – per dygn!
En droppande kran kan dra lika mycket energi och vatten per dag som en hel dusch. Ett helt års droppande motsvarar cirka 100 fyllda badkar!

#4 Kallt dricksvatten

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Spolar du sammanlagt en minut varje dag gör du av med tolv liter vatten. Gör alla kommuninvånare det, gör vi av med drygt 130 000 liter vatten varje dygn. Fyll istället en vattenkanna med vatten och ställ i kylen.

#5 Diskning

Diskning kan vara en riktig vattentjuv! Vid en disk under rinnande vatten och som pågår i tre minuter slösas 30 liter vatten. Skulle alla hushåll i Borgholms kommun låta bli att diska under rinnande vatten kan vi spara nästan 390 000 liter vatten varje dygn.
Kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla och skölj inte av porslinet i onödan innan du ställer in det i diskmaskinen.

#6 Biltvätt

Tvätta inte bilen i onödan! Och om du behöver tvätta bilen, gör det på en fordonstvätt. Stora delar av föroreningarna skiljs bort redan i fordonstvätten, innan vattnet leds vidare till det kommunala reningsverket där det renas ännu en gång. De flesta moderna fordonstvättar har godkänd reningsutrustning.

#7 Trädgårdsbevattning

Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning.

#8 Fritidshus

För alla fritidshus som lämnas obevakade – stäng av vattnet till huset. Genom att göra detta så frostsäkrar du också vattenledningarna och undviker läckor.

 

Öppna menyn