Miljötratten på petflaska

Inget fett i avloppet

Matfett som hamnar i avloppet ställer till problem. Det kan orsaka stopp i det egna avloppet hemma, men även i det kommunala ledningsnätet. Fettet stelnar och fastnar i ledningar och pumpstationer. Det bygger efter hand på och kan orsaka stora stopp, men det lockar även till sig råttor. Det fett som når hela vägen fram till avloppsreningsverket försämrar dessutom reningsprocessen och kan ge oönskade och ökade utsläpp i havet. Enklast är att vi alla gör rätt från början, så låt oss hålla fettet borta från våra avlopp.

Vad är fett?

Matfett är allt från smöret du steker i till olika mat- och frityroljor. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater, eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen.

Rätt och lätt med använt fett

Återvinn matfettet istället för att hälla ut det. Är det mycket stelnat fett går det bra att skrapa ur med en stekspade och lägga i den gröna påsen. Är det lite fett kan du torka ur det med lite hushållspapper och kasta i påsen med restavfallet.

Är fettet flytande, såsom matlagningsolja, tar du enkelt hand om det med hjälp av miljötratten och en vanlig plastflaska. Enklare än så blir det inte!

  1. Skruva på Miljötratten på en ren plastflaska. Spara korken inuti trattlocket.
  2. Låt fettet/oljan svalna, häll sedan över det i plastflaskan.
  3. Ställ undan flaskan till nästa gång du behöver den…
  4. …eller lämna den för återvinning på din ÅVC.

Tratten är gjord av återvunnen plast och finns att hämta kostnadsfritt på återvinningscentralerna i Kalleguta och Böda, hos Borgholm Energis kundservice på Badhusgatan 4 samt på kommunens servicecenter. Flaskorna med insamlad olja och fett lämnas till någon av återvinningscentralerna.

Vad händer med det återvunna fettet?

När matfettet samlas in och återvinns tar vi vara på en viktig resurs. Det kan då användas för att ta fram nya produkter som tvål, stearinljus, tvättmedel eller gummi. Insamlat fett kan även användas för att framställa biogas eller biodiesel och matolja kan ersätta jungfruliga oljor som exempelvis palmolja.

Det finns helt enkelt många miljövinster och ibland är det enkelt att vara en miljöhjälte!

Öppna menyn