Sortera förpackningar

Ett lock från en syltburk blir en mutter, det använda mjölkpaketet kan bli en skokartong och din tandkrämstub kan användas i en resväska. Genom att återanvända dina förpackningar hjälper du till att spara stora mängder energi. Du ser också till att naturens råvaror inte faller ur kretsloppet.

Förpackningar kan vara tillverkade av olika material såsom papper, plast, metall och glas, och varje material kräver olika behandling för återvinning. Det dem har gemensamt är att alla förpackningar ska lämnas till återvinning. Att sortera ut förpackningar är en viktig miljöåtgärd som bidrar till en minskad mängd förpackningar i restavfallet.

Materialen kan sedan återvinnas på ett effektivt sätt och kan användas till att skapa nya förpackningar och produkter. På så sätt kan vi bidra till att minska utsläpp av växthusgaser men också främja ett cirkulärt samhälle där material återanvänds och resurser utnyttjas på ett hållbart sätt.

Sorterat, hållbart och klimatsmart!

Tack vare dig som återvinnare gör du miljön och dig själv en stor tjänst – varje gång du återvinner. Så se till att ge dina förpackningar en andra chans!

Papper

Exempel på pappersförpackningar är pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, pappersbärkassar, omslagspapper med mera.

Tänk på att ta av plastkorkar och lägg dem bland plastförpackningar.

Observera att tidningar, broschyrer, reklamblad, skriv- och ritpapper ska läggas i behållaren för tidningar och kuvert ska läggas i ditt restavfall.

Plast

Exempel på plastförpackningar är plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket med mera.

Har du samlat dina plastförpackningar i en påse, tänk då på att tömma innehållet så att de ligger lösa för att underlätta återvinningen.

Metall

Exempel på metallförpackningar är konservburkar, aluminiumformar, metalltuber med mera.

Tänk på att även små förpackningar såsom kapsyler, lock och folien på crème fraicheburken sorteras som metallförpackning.

Glas

Glasförpackningar delas upp i ofärgat och färgat glas som sorteras var för sig. Exempel på glasförpackningar är kryddburkar, sylt- och marmeladburkar och glasflaskor.

Tänk på att ta bort korkar och lock av annat material än glas när du sorterar.

Observera att fönsterglas, speglar, dricksglas, glödlampor, porslin och keramik inte ska läggas i behållaren för glasförpackningar.

Tidningar

Dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, ritpapper och pocketböcker sorteras som tidningar och returpapper.

Observera att vykort, kuvert och post it-lappar ska slängas i ditt restavfall.

 

Öppna menyn