Publicerad:
Ändringstillstånd för återvunnet vatten
Borgholm Energi har sedan 1980-talet återanvänt renat avloppsvatten för bevattning av åkermark kring Böda avloppsreningsverk. Vilka områden som bevattnas framgår av kartbilden på sidan. Syftet med verksamheten är att ta vara på resurser i form av näringsämnen och vatten som återförs till åkermark.
Det vatten som går till bevattning genomgår mekanisk och biologisk rening i reningsverket innan det släpps ut i en serie av biodammar och bevattningsdammar där naturligt UV-ljus avdödar bakterier innan det släpps till bevattning.
Verksamheten regleras genom villkor i tillstånd med bland annat skyddsavstånd vid bevattning och uppehållstid i dammar.
I och med ny lagstiftning sedan 2024 har kraven på verksamheten skärpts. En riskhanteringsplan har upprättats som syftar till att identifiera och bedöma risker för människors hälsa och miljö och ta fram förebyggande åtgärder för att minimera riskerna, samt fastställa ett kontrollprogram med bland annat provtagning av bakterier i det vatten som går till bevattning.
Vi söker ändringstillstånd hos Länsstyrelsen i Kalmar för att:
- Installera ett ytterligare reningssteg i form av artificiellt UV-ljus mellan biodammarna och bevattningsdammarna
- Korta ner de skyddsavstånd som gäller vid bevattning
- Upphäva kravet på uppehållstid i dammarna som går till bevattning
Installationen av artificiellt UV-ljus kommer att leda till en ökad reningsgrad och minska risken för bakterier i återvunnet vatten. Metoden medför också en mer kontrollerbar övervakning av vattenkvaliteten.
Syftet är att vattnet som går till bevattning blir så pass rent att de villkor som reglerar skyddsavstånd vid bevattning kan kortas ner och kravet på uppehållstid i dammar kan upphävas. Befintliga villkor begränsar idag den mängd vatten som kan gå till bevattning.
Samråd
I samråd med Länsstyrelsen i Kalmar har en samrådskrets fastställts, vilket betyder närboende inom 200 m från åkermark som bevattnas och anses bli berörda av verksamheten. Samtliga berörda har fått ett brevutskick med möjligheten att lämna sina synpunkter. Även boende som ligger längre bort än 200 m och ligger i direkt anslutning till berörda fastigheter har fått ett utskick.
Om du anser dig berörd och inte fått ett brev med möjlighet att lämna dina synpunkter ber vi dig att kontakta oss via vår kundservice på telefon 0485- 883 00 eller via e-post på info@borgholmenergi.se.
Mer information
Till er som har fått ett brev och vill lämna era synpunkter finns mer information om projektet att inhämta på denna sida i form av dokumenten Samrådsunderlag, Riskhanteringsplan och Egenkontrollprogram.
Dokument
Om du söker innehåll som inte är tillgängligt för dig, vänligen skicka ett meddelande till vår kundservice så hjälper vi dig. Du når oss via e-post på info@borgholmenergi.se eller telefon på 0485-883 00.
Kontakt
Kontakt sker via vår kundservice på telefon 0485-883 00 eller e-post till info@borgholmenergi.se.
Allmänna frågor om projektet:
Mattias Lilliehorn, VA-ingenjör
Vanliga frågor och svar
-
Vad är återvunnet vatten?
Återvunnet vatten innebär i det här fallet det vatten som blir renat i reningsverket och sedan återanvänds till bevattning. Innan vattnet går till bevattning genomgår det mekanisk och biologisk rening i reningsverket för att sedan släppas ut i en serie av biodammar och bevattningsdammar där naturligt UV-ljus avdödar bakterier.
-
Vad vill Borgholm Energi ändra i tillståndet?
Vi vill tillföra ett ytterligare reningssteg i form av UV-aggregat och samtidigt minska skyddsavstånden vid bevattning samt upphäva villkoret om uppehållstid i dammarna. En viss uppehållstid kommer att finnas kvar i dammarna.
-
Varför vill Borgholm Energi göra ändringarna?
Anledningen är för att vi vill ha en mer kontrollerbar övervakning av vattenkvaliteten och kunna använda mer vatten till bevattning. Genom att använda mer vatten till bevattning avlastar vi våra grundvattentäkter som är hårt ansträngda på sommarhalvåret. Genom bevattningen återförs också de näringsämnen som finns i återvunnet vatten till åkermark där de tas upp av växter i stället för att belasta vår recipient Östersjön.
De nuvarande kraven på uppehållstid och skyddsavstånd i våra villkor begränsar den mängd vatten som kan gå till bevattning.
-
Vad är riskerna för närboende med bevattning med återvunnet vatten?
En risk vid bevattning med återvunnet vatten är att bakterier kan spridas med aerosoler i luften.
-
Hur kontrolleras det att vattnet inte innehåller bakterier?
Vi gör kontinuerliga provtagningar av vattnet som går till bevattning. Bakterierna avdödas av naturligt UV-ljus i dammar. Ett ytterligare reningssteg i form av ett UV-aggregat kommer minska risken för bakterier ytterligare och medföra en mer kontrollerbar rening av vattenkvaliteten.
-
Vilka krav ställs på vattenkvaliteten?
Kraven på mikrobiella parametrar regleras av EU:s bevattningsförordning (EU) 2020/741. För riskklass B som vi har tillstånd för krävs att vattnet inte får innehålla mer än 100 antal/ml E.Coli och 1000 cfu/l Legionella.
Det vatten vi får släppa till bevattning motsvarar kraven på utmärkt badvattenkvalitet enligt EU:s badvattendirektiv (direktiv 2006/7/EG).
-
Vilka anses berörda och kan lämna synpunkter?
I samråd med länsstyrelsen bedömdes att alla närboende inom 200 m från bevattningsområdet och direkt angränsande bebodda fastigheter till dem ska ingå i samrådskretsen. Dessa fastigheter har fått ett brev som gick ut den 16 april med en svarstid på 4 veckor. Om du anser att du är berörd och inte fått ett brev, var vänlig att kontakta vår kundservice på info@borgholmenergi.se eller 0485-883 00.